Categorieën

Whisky / Single Malt / Mortlach 16Y

Mortlach 16Y - Wines Unlimited
Mortlach 16Y

Speyside (70cl / 43.3%)

€ 95,25
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen
 

| Meer

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

GEÏNSPIREERD OP DE LEGENDE DIE OOIT ZO ONBEKEND WAS

70 jaar lang was Mortlach het grote geheim van de whiskywereld. In die tijd diende de whisky als basis voor de beroemdste blends uit de twintigste eeuw. Zelfs onze vatenmakers, stokers en stokerijwerkers konden de vrucht van hun inspanningen enkel als blend proeven.

In 1992 besloten we The Beast of Dufftown los te laten. Deze elegante, zestien jaar oude whisky was ooit enkel bij een erg select gezelschap bekend, onder wie onze eigen medewerkers, maar nu kon ook de rest van de wereld genieten van het unieke, complexe karakter van Mortlach.

Deze single malt scotch is geïnspireerd op die eerste, onweerstaanbare botteling van die zestien jaar oude whisky. De whisky is op sherryvaten gerijpt, zodat er zoete en kruidige accenten ontstaan waarmee de beestachtige smaak van Mortlach zich volledig kan ontplooien.

VATEN
100% oude sherryvaten


MORTLACH, DUFFTOWN, SPEYSIDE, 1896

Alexander Cowie kreeg de regie over de eerste destillatie in handen. Daarvoor ontwikkelde hij een uniek en ongelooflijk ingewikkeld proces, gestoeld op zijn wetenschappelijke kennis.
Hij was van huis uit geen stoker. Sterker nog, hij was net teruggekeerd uit het exotische Hongkong, waar hij in de vijf voorgaande jaren als arts had gewerkt. Na het plotselinge overlijden van zijn broer keerde hij terug naar Dufftown om de oudste stokerij te leiden, samen met zijn vader, George. Voordat George ambachtsstoker werd, was hij werkzaam als spoortechnicus en hielp hij het woeste Schotse landschap doorklieven met lange spoorwegen.

Toen George kwam te overlijden, liet hij alles aan Alexander na. Die verdubbelde het aantal ketels dat de stokerij rijk was.

Er staan nu drie grote en drie kleine ketels, stuk voor stuk met een unieke vorm en inhoud, maar altijd gemaakt van hetzelfde glanzende koper.
Van de kleine ketels is nummer 1 de benjamin. De ketel heet ‘ The Wee Witchie’, ‘het heksje’.

De vloeistof sijpelt door een wirwar aan koperen buizen en de ketels, die in een Byzantijnse configuratie staan opgesteld. De voorloop, middenloop en naloop worden van elkaar gescheiden en verdwijnen voor een tweede destillatieronde de ketels in. De vloeistof wordt keer op keer verfijnd, misschien wel vaker dan bij andere scotch het geval is, totdat de woeste essentie van het Schotse water en de Schotse mout zich openbaren. Het resulterende karakter is donker en aards, complex en rijk.
De vloeistof groeit uiteindelijk uit tot een robuuste whisky die een breuk met zijn voorgangers vormt en waaraan andere stokerijen in geen honderd jaar kunnen tippen. Een whisky die wordt omgedoopt tot The Beast of Dufftown.


De precieze reden voor de specifieke werkwijze is met Alexander mee het graf in gegaan. De generaties stokers die in zijn voetsporen treden, houden zich nauwgezet aan zijn werkwijze en houden ieder detail intact. Ze noemen die manier The Way. De whisky krijgt de naam ‘2,81 keer gedestilleerd’. Dat aantal is net zo precies, mysterieus en elegant als het stookproces waaruit deze beestachtige whisky is geboren.

The Way wordt van generatie op generatie en van meesterstoker op leerling overgedragen. Geen enkele stoker denkt er ook maar aan om aan The Way te tornen, aangezien juist deze werkwijze zo’n heerlijke whisky oplevert.

Alexander Cowie was een waaghals met een gewaagd idee om sublieme whisky te stoken.

SMAAKPROFIEL
Intens en rijk, met kruidige accenten van kruidnagel, nootmuskaat en donkere bessen. De droge afdronk houdt lang aan en is verrassend soepel.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Je moet minstens18 jaar zijn om verder te kunnen gaan.

We genieten van een deugddoend verlof van 13/09/2020 tem 23/09/2020. De winkel is gelsoten en er vertrekken GEEN pakjes tijdens ons verlof. 
Met vriendelijke groeten,

Thomas  en Frederique